- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 3066
- 3 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Бананови сладки
Продукти за около 20 двойни сладки
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 жълтък
1/4 ч.л. канела
ванилия
1/4 ч.л. бакпулвер
250 г брашно
Пълнеж
1 банан
100 г шоколад по избор
разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване
Приготвяне
* Разбийте маслото с пудрата захар. Добавете жълтъка. Пресейте брашното заедно с ванилията, канелата и бакпулвера. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Увийте го в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.
* Разточете тестото с дебелина около 3 - 4 мм. За ваше улеснение разточвайте на малки части върху хартия за печене. Ако е нужно поръсете с малко брашно.
* Изрежете кръгчета с малка чашка или формичка и намажете краищата им с разбито яйце. В средата на всяко кръгче поставете тънко резенче банан и малко шоколад. Може да настържете шоколада, да го начупите, да ползвате шоколадов чипс или както аз - шоколад на копчета. Изборът на шоколад е ваш - натурален, млечен или бял.
* Върху пълнежа на бисквитите сложете кръгче от тестото като леко го разтеглите с пръсти за да стане малко по-голямо от основата. Прилепете добре краищата. Ако искате да е съвсем равно може наново да изрежете двойната бисквитка с формичката.
* Намажете сладките с яйце и изпечете за около 10 минути в предварително загрята на 180* фурна. След като се охладят ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!
Идеята може да видите тук.
последно модифициран в
Коментари
-
Неделя, 25 Юни 2017
Благодаря ти отново, Рали! Верен последовател си ми ти! Много се радвам, че са ви харесали сладките.
Сега ще ти кажа защо се е получило ронливо тестото. Това трябва да го знаеш като принцип при работа с маслено тесто. То е много лесно и бързо, но и капризно. Не понася топлина и дълго месене с ръце. От топлината на ръцете започва да се отделя водата от маслото и тестото се пресича. Става на трохи и след това се обработва трудно, да не говорим, че и при печене става твърдо. Затова са ти станали и хрупкави сладките, а трябва да са много нежни и крехки. Това тесто може да се оправи, ако се охлади и след това отново се премеси бързо с 1 с.л. ледена вода и още малко брашно. Но запомни, само разбъркваш маслото със захарта и жълтъка. Просто на хомогенна маса. След това прибавяш брашното и буквално за минутка го събираш на топка. Месене не е нужно. След това може да го сложиш за 30 мин. в хладилник, а може и веднага да го разточиш върху добре набрашнен плот. колкото по-малко го пипаш и месиш, толкова по-добре. Това е, няма друго. Благодаря ти още веднъж!
Йоли, получих бурни аплодисменти за тези сладки
. Тестото ми се ронеше, едвам ги наредих, но каква вкусотия. Не знам как ги правиш такива съвършено равни, засега дори не мога да мечтая в такъв вид да ми се получат. Много нежни, хрупкави, вкусни.... Благодаря ти