Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3083
  • Печат

Бананов пай

 

b2ap3_thumbnail_banana_pie_1_d.jpg

 

 Банановият пай е обичан и предпочитан зимен десерт. Казвам зимен, тъй като сладкиша е доста калоричен и е със сезонен плод. Обикновено се прави с готово карамелизирано кондензирано мляко. Аз ви предлагам още един вариант, ако нямате такова. Може да си направите вкусната карамелена смес сами. Опитайте и да ви е сладко!


Продукти за основата

150 г чаени бисквити ванилия
75 г полутечно масло
5 с.л. шоколадови пръчици

Продукти за шоколадовия пласт

100 г натурален шоколад
100 мл течна неподсладена сметана
20 г масло

Продукти за карамела

200 г захар
100 г масло
300 мл течна неподсладена сметана
2 банана за пълнежа

Продукти за глазурата

150 мл течна неподсладена сметана
2 с.л. захар
1 ванилия
1 банан
30 г стопен шоколад

 

b2ap3_thumbnail_banana_pie_3_d.jpg

 

Приготвяне

* Смелете бисквитите в блендер. Разбъркайте ги добре с маслото и шоколадовите пръчици. Направете основа и борд от бисквитените трохи като ползвате тортена форма, покрита с хартия за печене. Добре притиснете основата с пръсти за да споите максимално добре бисквитите. Непременно охладете около 30 минути преди да преминете по-нататък в изпълнението на рецептата.

* За шоколадовия пласт сложете всички продукти в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Разбъркайте добре докато получите гладък крем. Може да направите това и в MW фурна. Излейте шоколада върху бисквитената основа докато е още леко топъл. Отново приберете в хладилника за да се стегне и шоколада. През това време направете карамела.

* За карамела карамелизирайте първо захарта до златисто. Добавете маслото и карамелизирайте на среден огън докато получите хомогенна смес като непрекъснато бъркате.  В началото сместа може да ви се стори като пресечена, тъй като започва да се отделя водата от маслото, но след известно време се получава гладък карамел.

* Загрейте добре сметаната за карамеления пласт. Това е задължително, защото ако я сипете студена в горещия карамел ще се получи топлинен шок, има голяма опасност от кипене и от изгаряне. Затова я сгорещете добре и чак след това я излейте при карамела. Въпреки, че е гореща бъдете внимателни, знаете как болезнено изгаря карамела. При прибавянето на сметаната сместа отново може да стане като пресечена, особено, ако ползвате растителна сметана. Бъркайте на среден огън докато се изпари водата в сметаната и получите гладък крем. Оставете карамела да се охлади, но не напълно. Още леко течен го излейте върху шоколадовия пласт. На този етап не е нужно да охлаждате отново сладкиша. Върху карамеловия крем нарежете на едро двата банана.

* Прехвърлете сладкиша в тортена чиния, отстранете ринга и внимателно издърпайте хартията. Може да оставите дъното на формата, може и да я махнете. Преценете сами. Ако ползвате само ринг като ограничител, може да направите целия сладкиш направо в тортената чиния.

* За глазурата разбийте на сняг сметаната със захарта и ванилията и гарнирайте небрежно сладкиша. Топнете резенчета банан в стопения шоколад и ги забодете в сметаната. С останалия шоколад напръскайте тънки ивици.

* Съхранявайте сладкиша в хладинлика, но преди поднасяне го извадете на стайна температура поне 30 минути за да се отпусне карамела. В противен случай ще е много трудно да го отрежете. Режете с горещ подсушен нож.

* Може да направите пая в тортена форма със стандартен размер. Така ще получите по-тънък  и фин сладкиш. Аз ползвах само разтегателен ринг и направих сладкиша с големина около 22 - 24 см. Така пластовете станаха малко по-високи. Преценете сами как предпочитате. И последно - специално за този сладкиш горещо препоръчвам млечна сметана. Надявам се, че ще ви допадне и този вариант на прословутия бананов пай. А тук може да видите колко е лесно с готово мляко. Както и основата с шоколадовите пръчици, която ми хареса. Е, няма шоколадов слой, но със сигурност ще е чудно. Заслужава си да обърнете внимание. Още веднъж, да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_banana_pie_2_d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: банани пай сладкиши

Йоланта Делибозова

  • Гост
    ПЕТЯ Вторник, 07 Април 2015

    въпрос

    Здравей,
    имам само един въпрос -ако се ползва дулсе де лече ,той разрежа ли се с нещо или просто се намазва върху шоколадовия пласт?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 07 Април 2015

    RE:въпрос

    Не, Петя, не се разрежда с нищо. Като крем е това мляко. Само се разбърква да стане гладко и се намазва. Ще се радвам да опиташ. Светли празници!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus