Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3649
  • Печат

Багети

 

b2ap3_thumbnail_baguettes_4.jpg

 

Рецептата за този хляб е изключително лесна. Всичко се приготвя с миксер само за минути. Въпреки това трябва да имате търпение, тъй като тестото втасва много дълго. На практика багетите са готови след 2 дена. Лично аз съм очарована от качеството и вкуса на хляба и го приготвям доста често. Маята в рецептата е много малко, а течността много, което прави тестото изключително лепкаво и не може да се обработва с ръце. Всичко това, както и дългото втасване спомагат за образуването на големи шупли и невероятна еластичност на тестото. Като краен резултат са получава хляб с твърда кора и жилава вътрешност. Не препичайте багетите, тъй като коричката ще стане наистина много твърда. Поради тази причина във фурната се слага купичка с вода, която донякъде предотвратява изсъхването на хляба.  Вече спометах, че тестото е много лепкаво, почти течно. Това изисква ползването на някаква форма. В противен случай тестото ще се разлее в тавата и ще стане като плоска питка. Ако нямате форма за багети може да изпечете хляба в продълговата кексова форма. Аз често го правя кръгъл, като изпичам тестото наведнъж в чугунена тенджера. Ще се радвам, ако багетите ви харесат и споделите мнението си!

 

b2ap3_thumbnail_baguettes_3.jpg



Продукти за две багети:

6 г свежа мая
500 г бяло брашно
370 мл топла вода
1 ч.л. сол

Приготвяне:

* Разтворете половината мая в 150 мл от водата. Добавете 150 г брашно и разбъркайте на гладка каша. Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете кваса на стайна температура за 15 часа.

* В 210 мл топла вода разтворете останалата мая. Сипете останалото брашно и солта. С миксер (ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто или кухненски робот) разбъркайте всичко за 2 мин. Прибавете кваса и отново с миксер бъркайте още 2-3 мин. Покрийте купата с найлоново фолио. Оставете тестото в хладилник за 24-30 часа.

* Извадете тестото от хладилника 1 час преди да изпечете багетите. То трябва да е много лепкаво и навсякъде по повърхността да се виждат мехурчета с въздух.

 

b2ap3_thumbnail_baguettes_1.jpg

 


* Посипете обилно с брашно лист хартия за печене. Изсипете отгоре тестото и го поръсете с брашно. С нож разделете тестото на две части. С набрашнени ръце или с две силиконови шпатули оформете багети. Пренесете ги във формите и ги оставете за 20 мин. на стайна температура.

 

b2ap3_thumbnail_baguettes_2.jpg

 


* Подгрейте фурната на 230* и сложете в нея метална купичка с вода. Изпечете багетите за около 17-20 мин. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_baguettes_5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: мая тесто хляб

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Иван Вторник, 20 Февруари 2018

    Чудни са Йоли! Поздрави!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Февруари 2018

    Благодаря, Иване! Много се радвам, че ти харесват!

  • Mariela
    Mariela Вторник, 20 Февруари 2018

    Драга Йоли,
    Аз следя вашия сайт от няколо години и съм направила много от рецептите ви.
    Искам сега да направя и тези багети, но първо да ви питам за количеството на маята - 6г или би трябвало да бъде 60г. Моля да ми кажете. Благодаря.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Февруари 2018

    Благодаря ти от сърце за доверието, Мариета! Радвам се, че пробваш рецептите ми.

    Да, маята е съвсем малко. Просто мъничко парченце от кубчето. 3 грама се слагат в кваса, а останалите 3 в основното тесто. Количеството е наистина миниатюрно, тестото е изключително лепкаво, почти течно и заради всичко това се изисква тази технология на дълго втасване. Ще се радвам, ако багетите ти харесат!

  • Mariela
    Mariela Неделя, 25 Февруари 2018

    Благодаря

    Току-що опитах багетите. Наистина са много вкусни, особено коричката. Аз сложих и съвсем малко розмарин. Сега ще търся специална форма за багети.
    Благодаря Ви Йоли за чудесните рецепти във вашия сайт.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 25 Февруари 2018

    RE:Благодаря

    А аз ти благодаря за доверието и коментара, Мариела! Много се радвам, че ти харесаха багетите! Да ви е сладко на всички в къщи!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 21 Юли 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus