Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5676
  • Печат

Многопластова франзела

 

b2ap3_thumbnail_baguette_3.jpg



Продукти за 2 малки франзели

200 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
350 г брашно
2 с.л. микс семена
1 пакетче суха мая
50 г меко масло
разбито яйце за намазване
семена за поръсване

 

b2ap3_thumbnail_baguette_1.jpg



Приготвяне

* В купа смесете водата, зехтина, солта и меда.

* Отделно смесете брашното, семената и маята. Започнете постепенно да прибавяте сухата смес към течната, като непрекъснато бъркате с домакинска бъркалка. След като сместа стане на гладка гъста каша без бучки, омесете меко тесто, което не лепне по ръцете ви. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* Поставете тестото в купа, покрийте я с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Разделете втасалото тесто на две части. Всяка разточете на тънка кора. Намажете с масло, прегънете и отново намажете. Повторете това, докато получите малък напластен правоъгълник. Разточете наново и повторете намазването с масло, както и прегъването.

* Оставете двете маслени кубчета тесто да отпочинат 15 минути. Разточете ги наново на тънка кора и всяка завийте на руло. Поставете франзелите в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат отнаново за 20 минути. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със семена.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30 минути. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_baguette_4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: погача хлебчета хляб

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dimitrinka Неделя, 18 Септември 2016

    От доста време търся точно такава рецепта. Много вкусно се получи. Като дете майка ми правеше такива рогчета с плънка от сирене и кашкавал.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Септември 2016

    Ей, просто не знаеш колко си права! Непрестанно се чудех на какво ми напомня тази франзелка. Разбира се, че на рогчетата! О, супер си Дими! Благодаря ти! Много се радвам, че ти хареса!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 21 Септември 2016

    Йолинка, то не са франзели, салати, меса, колко рецеопти съм пропуснала да видя, пък сега ми идва много наведнъж. Огладях за части от секундата! Прекрасни предложения, мила, но то от теб друго не съм очаквала! Слънчеви поздрави от Осло!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Септември 2016

    Слънчеви поздрави и за теб от Германия, Люска. И тук днес грейна слънце. Благодаря ти мила. Радвам се, че ти хареса хлебчето.

  • Гост
    Мария Добрикова Четвъртък, 22 Септември 2016

    Прекрасна рецепта!

    Мила Йоли, току що изпробвах твоята рецепта за тези ароматни франзелки. Станаха превъзходни! Какъв аромат се носи из къщи. Отгоре се получи хрупкава коричка, а вътре са толкова мекички и пухкави. Отначало си помислих, че няма да се справя с многопластовото тесто, но се оказа много лесно благодарение на твоите точни инструкции. Браво за поредното кулинарно вълшебство, квто ни подаряваш. Едно въпросче - ако ги направя с пълнозърнесто брашно ще се получи ли същият многопластов ефект? Поздрави от Антверпен.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Септември 2016

    RE:Прекрасна рецепта!

    О, Мими, много ми е драго да те "чуя" писмено. Благодаря ти за доверието и хубавия коментар, мила. Много се радвам, че ти харесаха франзелките. Ами какво да ти кажа за пълнозърнестото брашно ... ще стане, разбира се, но не и с това качество. Знаеш, нали? Но опитай. Лично аз бих направила най-обикновен хляб с пълнозърнесто брашно. За по-фините рецепти нека си остане бялото брашно. Няма какво да се лъжем, то е фино и богато на глутен, а това говори само за добро качество и вкус. Прецени сама. Не ми се ще да давам съвети, които после ще се окажат пълен провал. Благодаря ти отново. Ах, този прекрасен Антверпен ... обичам го.

  • Гост
    Мария Добрикова Петък, 23 Септември 2016

    RE:RE:Прекрасна рецепта!

    Благодаря за съветите, Йоли! Права си, ще си използвам бялото брашно, резултата е уникален, няма да рискувам.Усмихнат ден!

  • Светулка
    Светулка Събота, 24 Септември 2016

    Йолинка, колко грама е маята в твоето пакетче? Нямам търпение да ги опитам тези франзелки, така апетитни изглеждат!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 25 Септември 2016

    Светле, 1 пакетче е за 500 г брашно. Ама ти може и с прясна да си ги направиш, както решиш. Ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus