- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 7380
- 9 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Многопластова франзела
Продукти за 2 малки франзели
200 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
350 г брашно
2 с.л. микс семена
1 пакетче суха мая
50 г меко масло
разбито яйце за намазване
семена за поръсване
Приготвяне
* В купа смесете водата, зехтина, солта и меда.
* Отделно смесете брашното, семената и маята. Започнете постепенно да прибавяте сухата смес към течната, като непрекъснато бъркате с домакинска бъркалка. След като сместа стане на гладка гъста каша без бучки, омесете меко тесто, което не лепне по ръцете ви. Ако е нужно добавете още малко брашно.
* Поставете тестото в купа, покрийте я с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
* Разделете втасалото тесто на две части. Всяка разточете на тънка кора. Намажете с масло, прегънете и отново намажете. Повторете това, докато получите малък напластен правоъгълник. Разточете наново и повторете намазването с масло, както и прегъването.
* Оставете двете маслени кубчета тесто да отпочинат 15 минути. Разточете ги наново на тънка кора и всяка завийте на руло. Поставете франзелите в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат отнаново за 20 минути. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със семена.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30 минути. Да ви е сладко!
последно модифициран в
Коментари
-
Сряда, 21 Септември 2016
Йолинка, то не са франзели, салати, меса, колко рецеопти съм пропуснала да видя, пък сега ми идва много наведнъж. Огладях за части от секундата! Прекрасни предложения, мила, но то от теб друго не съм очаквала! Слънчеви поздрави от Осло!
· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 22 Септември 2016
Прекрасна рецепта!
Мила Йоли, току що изпробвах твоята рецепта за тези ароматни франзелки. Станаха превъзходни! Какъв аромат се носи из къщи. Отгоре се получи хрупкава коричка, а вътре са толкова мекички и пухкави. Отначало си помислих, че няма да се справя с многопластовото тесто, но се оказа много лесно благодарение на твоите точни инструкции. Браво за поредното кулинарно вълшебство, квто ни подаряваш. Едно въпросче - ако ги направя с пълнозърнесто брашно ще се получи ли същият многопластов ефект? Поздрави от Антверпен.
· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 22 Септември 2016
RE:Прекрасна рецепта!
О, Мими, много ми е драго да те "чуя" писмено. Благодаря ти за доверието и хубавия коментар, мила. Много се радвам, че ти харесаха франзелките. Ами какво да ти кажа за пълнозърнестото брашно ... ще стане, разбира се, но не и с това качество. Знаеш, нали? Но опитай. Лично аз бих направила най-обикновен хляб с пълнозърнесто брашно. За по-фините рецепти нека си остане бялото брашно. Няма какво да се лъжем, то е фино и богато на глутен, а това говори само за добро качество и вкус. Прецени сама. Не ми се ще да давам съвети, които после ще се окажат пълен провал. Благодаря ти отново. Ах, този прекрасен Антверпен ... обичам го.
-
Събота, 24 Септември 2016
Йолинка, колко грама е маята в твоето пакетче? Нямам търпение да ги опитам тези франзелки, така апетитни изглеждат!
· Yoli харесват коментара.
От доста време търся точно такава рецепта. Много вкусно се получи. Като дете майка ми правеше такива рогчета с плънка от сирене и кашкавал.