Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8303
  • Печат

Понички (Разтегленки)

 

b2ap3_thumbnail_ausgezogene_1.jpg

 

   На немски тези вкусни понички-гевречета се казват Ausgezogene, което буквално преведено значи разтеглено. Сметнах, че името "Разтегленкинки"  не звучи добре на български, затова си позволявам да ти нарека "Понички". Те са толкова меки, пухкави и сочни, че не намирам по-подходящо име, независимо, че формата е на геврек. Да, донатите  също са с такава форма и са понички, но в Германия традиционната поничка е съвършено кръгла. Най-любими на всички са Берлините (Berliner - берлинчанин), пълнени с ягодов конфитюр. Тъй като днешната рецепта е немска не намирам, че е подходящо да бъде наречена "Донати". Разтегленки или понички все едно, важното е, че са изумително вкусни и лесни за приготвяне.

 

b2ap3_thumbnail_ausgezogene_2.jpg



Продукти за 10 понички:

250 мл затоплено прясно мляко
20 г свежа мая или 1 пакетче суха
20 г захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
50 г меко масло
500 г брашно
олио за пържене

Приготвяне:

* Започвам с това, че половината доза е достатъчна за закуска на четиричленно семейство. И така, разтворете маята в млякото. Добавете захарта, солта, яйцата и маслото. Сипете половината от брашното и разбийте до гладкост с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Добавете останалото брашно и омесете меко, леко лепнещо тесто. Цялото тесто може да приготвите с кухненски робот. Тъй като аз винаги правя само половината доза ползвам нормален миксер и не меся тестото с ръце. Но ако решите да направите цялата доза може би на обикновения миксер тежкото тесто ще му дойде в повече. Затова, ако имате робот не се колебайте да го използвате. След като тестото е готово го оставете да втаса в съвсем леко подгрята фурна.

* Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разделете на две, а всяка част нарежете на по пет. Оформете топчета и ги оставете да отпочинат за 20 мин.

* В тенджера или тиган загрейте олио. Налейте повече мазнина. Поничките трябва да плуват в нея и да не се опитат в дъното на съда. Най-важното в цялата рецепта е пърженето. Пържете на слаб огън! Поничките трябва леко да цвърчат, а не да се фритират като картофи, примерно. Ако огънят е силен те светкавично ще прегорят отвън, а вътре ще останат сурови.

* Непосредствено преди да сложите поничките в мазнината намаслете ръцете си. С палец направете дупка в средата на всяко топче тесто. Раздърпайте го с пръсти леко встрани и оформете на геврече. Изпържете поничките от двете страни до златисто. Сервирайте ги с пудра захар, мед, шоколад, сладко, сирене или с каквото обичате. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_ausgezogene_3.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бухти закуски понички

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 22 Септември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus