Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5683
  • Печат

Ароматни телешки кюфтенца в сметаново - горчичен сос

 

b2ap3_thumbnail_aromatic_beef_meatballs_mustard_cream_sauce_2.jpg

 

Продукти за 4 порции

Кюфтенца:

500 г телешка кайма
1 яйце
3 - 4 с.л. галета
1 малка глава лук
1 морков
1 малък корен пащърнак
малък резен глава целина
1/4 стрък праз
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио

Сос:

1/2 глава ситно нарязан лук
8 - 10 нарязани на резенчета гъби
40 г масло
1 с.л. люта горчица
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1 ч.ч. зеленчуков бульон
200 мл сметана
1-2 ч.л. пшеничено нишесте
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат ги отцедете, ако има много течност и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.

* За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още  2 - 3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер.

* Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_aromatic_beef_meatballs_mustard_cream_sauce_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Четвъртък, 12 Януари 2017

    Чудно ястие! Толкова обичам кюфтенца с бял сос, а у дома освен мен - никой. Да мога, бих ти отмъкнала без свян чинийката, Йоли. ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Януари 2017

    И аз като твоите хора, Ирме. Никак не обичам кюфтета в бял сос. Този със сметана и горчица ми харесва, но нашенският хич не ми е по вкуса. Ще се радвам, ако пробваш кюфтенцата. Интересното тук не е соса, а те самите. Благодаря ти!

  • Гост
    Иглика Четвъртък, 19 Януари 2017

    Тъкмо гледах кисело едни спортни телешки пържоли и се чудех колко ли жилави ще се окажат и този път, когато си спомних за публикацията ти, Йоли. :D Днес ги изпекох в двойна доза, ами така де. Невероятно сочни станаха! А сосът е убиец - изсипах половин бурканче трюфелова паста и тя много хармонично се съчета с аромата на горчицата. Само едно лошо има, ама пуста лакомия, утре трябва да съм на диета.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 20 Януари 2017

    Каква диета, Иги? Какво ти стана пък на теб! Я не си мъчи душата! Много се радвам, че ти харесаха кюфтаците, мила. Благодаря ти от сърце!

  • karamelkata_n@abv.bg
    karamelkata_n@abv.bg Събота, 25 Февруари 2017

    Не мога да не кажа, че това са едни невероятно вкусни кюфтенца! Добре че стартирах с двойна доза. Идеален повод да хапваме по-често телешко, което иначе ми е трудно за приготвяне.:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 26 Февруари 2017

    Така се радвам, че са ви харесали, Нати! Благодаря от сърце за доверието и коментара! Да ви е сладко!

  • Гост
    Антония Понеделник, 13 Март 2017

    Здравей, Йоли!
    За пръв път пиша коментар, но съм правила не веднъж ястия и десерти от тук. Много ни харесаха кюфтенцата, за което ти благодаря. Продължавай да ни вдъхновяваш :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Март 2017

    Здравей, Тони! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че се отбиваш тук и пробваш рецептите в сайта. А още повече, че ми написа този коментар. Да ви е сладко на всички у дома!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 26 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus