• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Рула
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3490
  • 7 коментара
  • Печат

Ябълково руло

 

b2ap3_thumbnail_chocolate_roll_1.jpg

 


   Обичам в едно руло да има много крем. Иначе ми е сухо и не ми е вкусно. Обикновено рулата се завиват на охлюв и наистина не остава много място за пълнеж. Затова реших само да събера краищата на това руло, колкото да обгърнат крема. А той е така вкусен - с пюре от печени ябълки и ухание на лимон. Ето как да го направите.

Продукти за блата:

4 яйца
80 г захар
ванилия
60 мл прясно мляко
40 мл олио
1 с.л. какао
1 ч.л. канела
какао за поръсване
75 г брашно
фартия за печене Fino

Продукти за крема:

2 печени ябълки
фино настъргана кора от 1/2 лимон
60 г захар
ванилия
400 г заквасена сметана
1 пакетче желатин (9г)

 

b2ap3_thumbnail_chocolate_roll_2.jpg

 

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*. Разтворете в малко топла вода (около 20 мл) какаото и канелата. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата.

* Белтъците разбийте на сняг заедно с 60 г от захарта. Разбъркайте жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Налейте млякото и олиото. Прибавете брашното и разбъркайте до гладкост. Миксер не е нужен, само бъркалка. Накрая на малки части сипете разбитите белтъци. Бъркайте леко и внимателно за да може в тестото да остане възможно повече въздух. Отделете 1/3 от него и също много внимателно го разбъркайте с какаото и канелата.

* Покрийте дъното и стените на малка правоъгълна тава (около 22/25см) с хартия за печене. Поръсете я с какао. Изсипете бялото тесто в сладкарски пош и го нанесете равномерно върху какаото. Така след изпичане по светлата част ще се получи красива тъмна шарка. Направете същото и с какаовото тесто, като го шприцовате внимателно върху бялото.  Изпечете блата за около 20 мин. По време на печене не отваряйте фурната, дори и блатът да се надуе и спука в средата. В тестото няма набухвател и лесно може да спадне от промяна в температурата.

* Изпеченият блат охладете върху решетка. Отделете хартията и го сложете върху чиста хартия за печене с бялата част нагоре. Завийте на руло и оставете да приеме форма за около час.

* За крема ползвайте само вътрешността на ябълките. Пасирайте ги или претрийте през фина цедка за да получите гладко пюре. Подправете с лимонова кора и ванилия. Разбъркайте със захарта и сметаната. Накрая сипете желатина, разтворен в малко вода на водна баня. Миксер отново не е нужен.

* Щом кремът започне да се желира развийте внимателно навития на руло блат. Не го разгръщайте напълно, а дръжте краищата му повдигнати. Напълнете го с крем. Около крема съберете страниците, като се стараете да придадете кръгла форма. Завийте го отново в хартията и приберете в хладилника за 2-3 часа.

 

b2ap3_thumbnail_chocolate_roll_3.jpg



* Ако ви е останал крем може да намаже рулото отгоре. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!

 

 

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Веселина Вторник, 18 Декември 2018

    Йоли, кокто винаги - уникално предложение! Само не разбрах колко е брашното в блата?

  • Yoli
    Yoli Вторник, 18 Декември 2018

    Е как да разбереш, Веси, като го бях пропуснала. Много ти благодаря, че ми обърна внимание. Оправих грешката.

  • Гост
    Екатерина Сряда, 19 Декември 2018

    Здравейте, не разбрах заквасената сметана с ябълките ли се разбърква или отделно, на снимките /разрязано/ има два цвята крем.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Декември 2018

    Здравей, Кате. Да, заедно се разбъркват. Написала съм "Разбъркайте със захарта и сметаната". Няма два цвята крем. Кремът е само в средата и е очертан с тънък тъмен контур, който се получава от това, че хартията за печене се поръсва с какао преди да се изсипе тестото за блата. След това се вижда бялата част на блата, а най-отгоре кафявата. Просто самото тесто е двуцветно. Извини ме, ако не съм обяснила ясно. Понякога ми е наистина трудно и хората не ме разбират. Ще се радвам да опиташ рулото, благодаря ти!

  • Гост
    Екатерина Сряда, 19 Декември 2018

    Благодаря, разбира се че ще го опитам. Пробвала съм доста от рецептите и благодаря за споделянето им - невероятни се, и най-важното в къщи се харесват.Още веднъж благодаря за труда и споделянето.

  • Гост
    Мариета Четвъртък, 20 Декември 2018

    Може ли да се приготви с пюре от два намачкани банана?

  • Yoli
    Yoli Петък, 21 Декември 2018

    Разбира се, Мариета. Бананите чудесно си пасват и със сметаната, и с какаото. Ще се радвам да опиташ. Благодаря!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 17 Януари 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus