Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11872
  • Печат

Ябълкова торта с карамелен ганаш

 

b2ap3_thumbnail_apple_cake_with_caramel_Ganash_3.jpg

 


Продукти за торта 20 см

Блат:

180 г брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
130 г кафява захар
120 мл олио
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
2 кисели ябълки на малки кубчета

Крем:

225 г бял шоколад
3 с.л. карамелен сос или дулсе де лече
140 г течна сметана
на върха на ч.л. сол

Приготвяне

* Започнете с крема. Стопете шоколада на водна баня. Към него добавете карамеленият сос. Разбъркайте и започнете да добавяте сметаната. Налейте я на 2-3 пъти, като бъркате. Посолете. Ще получите рядък сос. Охладете го и приберете в хладилника за 4-5 часа, след което разбийте с миксер до получаване на твърд крем.

* За блата смесете в купа брашното заедно с канелата, ванилията, солта и двата вида набухвател. В друга купа сложете наведнъж захарта, яйцата, прясното мляко и олиото. Разбъркайте кратко с миксер или с домакинска бъркалка. Добавете ябълките, а след това и сухата смес. Разбъркайте.

* Изсипете тестото в две малки тавички с размер 20 см, покрити с хартия за печене. Изпечете двата блата в загрята на 170* за около 30-35 минути. Охладете.

* Сглобете тортата, като поставите единия блат в равна кръгла чиния. Върху него намажете половината от крема. Сложете вторият блат. С останалия крем измажете тортата отгоре и отстрани. Украсете по желание. Да ви е сладко!

* Една великолепна бърза торта. Блатът сам по себе си е много вкусен като сладкиш. Тортата не се нуждае от сиропиране. Благодарение на плодовете и олиото тестото е влажно, сочно и много меко. За разлика от повечето торти тази не се нуждае от стягане с ринг или отлежаване в хладилника. Може да се консумира веднага. Не пропускайте солта в рецептата. В случая е много важна за баланса между сладостта на кафявата захар, карамела и шоколада.

* Карамелен сос може да купите от магазина. За тези, които искат да си го приготвят у дома препоръчвам рецептата на Диди от фантастичния блог "Опитайте". Заповядайте линк.

* А ако решите да си приготвите у дома сами Дулсе де лече, мисля, че рецептата на Йоана е точното нещо, което ви е нужно. Лесна, прекрасно обяснена в стъпки и много вкусен краен резултат. Заповядайте.

 

b2ap3_thumbnail_apple_cake_with_caramel_Ganash_5.jpg

По рецепта на Sweet Dreams

последно модифициран в
Отбелязана с: ганаш карамел ябълки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ваня Четвъртък, 27 Октомври 2016

    Ваня Славкова

    Изкусителка ! Устата ми се напълни ,чак усетих аромат и вкус ! Браво ! Ще се пробва задължително !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Октомври 2016

    RE:Ваня Славкова

    Благодаря Ванче. Много ще се радвам, ако ти хареса.

  • hardsoda
    hardsoda Четвъртък, 27 Октомври 2016

    Прекрасно есенно изкушение за забързаното ни ежедневие! Благодаря за прекрасната и лесна рецепта! Опитала съм всичките Ви десерти с ябълки и.....просто ги обожавам.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Октомври 2016

    Много си мила, Гале. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти.

  • Гост
    Cooking with Zoki Четвъртък, 27 Октомври 2016

    Yoli, this cake looks amazing..

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Октомври 2016

    Благодаря ти, вълшебна Зори!

  • Гост
    Кайти Петък, 28 Октомври 2016

    Йоли здравей ! Много хубава, лесна и бърза рецепта, за която благодаря ! Един, може би смешен за теб въпрос, но докато пека единия блат, другия трябва да чака ? И това чакане няма да му повлияе да спадне или нещо такова ?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Октомври 2016

    Благодаря ти Кайти. Много ще се радвам, ако ти хареса тортата. Принципно не, даже напротив. Двата вида набухвател ще се активират повече. Аз като пека така по отделно блатове, вторият, който пека винаги става малко по-дебел, независимо, че разпределям по равно тестото във формите. В случая, ако имаш две тавички, изпечи блатовете наведнъж. Две малки форми по 20 см идеално се събират заедно във фурната.

  • Гост
    Таня Донева Петък, 28 Октомври 2016

    Любима моя, този крем си го открадвам за един ябълков сладкиш, който ще опитам тези дни!!! Прелестна торта, много семпло готина :) и както всеки нормален разум може да осъзнае, невероятно вкусна!!
    Благодаря ти за вдъхновението, Йоли, всеки път го носиш със себе си!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Октомври 2016

    Благодаря ти Танче! Ще се радвам, ако ти хареса крема. Много е сладък, както сама разбираш от продуктите и затова не е в голямо количество в тортата. Не пропускай солта, важна е. Прегръдки.

  • Светулка
    Светулка Петък, 28 Октомври 2016

    Разкош! Ще я направя за Деня на Благодарността. Какъв по-прекрасен десерт от нея бих сложила на масата. Йолинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Октомври 2016

    Ще се радвам, ако ти хареса, Светле. Важно е празници да има, нали така? Благодаря ти!

  • Гост
    harambe Събота, 29 Октомври 2016

    harambe

    good, good

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Октомври 2016

    RE:harambe

    Благодаря.

  • Гост
    Нана Понеделник, 31 Октомври 2016

    Великолепно

    Направих две торти в различни форми. Вкусът е великолепен, мекота и блаженство! Иска ти се да ядеш още и още от този сладкиш...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Ноември 2016

    RE:Великолепно

    Супер много се радвам! Благодаря ти за доверието, Нана. Две торти? Страхотно просто!

  • ele_bar
    ele_bar Понеделник, 31 Октомври 2016

    Прекрасна! Моля те, Йоли, как правиш карамеления сос /може би е смешен въпроса ми/. Благодаря ти за чудесните рецепти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Ноември 2016

    Напротив, Ели. Никак не ти е смешен въпроса. Пропускът е мой. Истината е, че нямах време и ползвах готов карамелен сос от магазина. От тези, които ги продават за заливка на сладоледи. Иначе като правя домашен сос винаги де доверявам на рецептата на Диди. Ето линк да видиш. Рецептата е по-долу в публикацията. Ще прикача линка към моята рецепта за да могат хората да се възползват от нея. Благодаря ти.

    http://trydiani.blogspot.de/2013/01/e.html

  • Гост
    Диана Вторник, 01 Ноември 2016

    Разкош

    Еха, изглежда супер. Искам да попитам, ще снимате ли пак предавания за 24 kitchen? Липсват ми :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Ноември 2016

    RE:Разкош

    Благодаря ти Диди. Много се радвам, че ти хареса тортата. Радвам се, че си тук, тъй като няма повече да снимам за 24 Кitchen. Отказахсе от тези неща, а и от 1 година не живея в България. Съжалявам, ако съм те разочаровала. Но от друга страна всички рецепти, които пиша са тук, достояние на всички вас. Така можете да имате и пряк контакт с мен за да мога да отговарям на въпросите ви. Благодаря ти за милото отношение и вниманието, Диди.

  • Гост
    st Вторник, 01 Ноември 2016

    Zdarei Yoli, moga li da te pitam tova kak se pravi - дулсе де лече? Tortata e mnogo izkushavashta i shte ia probvam no дулсе де лече ne znam kak se pravi ili kakav tocno karamelen krem da si kupia ot magazina? Blagodaria ti predvaritelno

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Ноември 2016

    Здравей и от мен. Много се радвам, че ти харесва тортата. Дулсе де лече може да си купиш от всеки руски магазин. Това е карамелизирано кондензирано мляко. Разбира се, лесно можеш да си го направиш и у дома. Ето, заповядай линк. Мисля, че рецептата на Йоана е чудесна. http://www.kulinarno-joana.com/2014/05/dulce-de-lece-i-kaheta/

    А карамелен сос ... аз съм посочила в рецептата линк, но може да си купиш и готов. Топингите, които се продават като сосове за сладолед са екстра за тази цел.

    Надявам се да ти хареса тортата. Благодаря ти.

  • Гост
    даниела Вторник, 01 Ноември 2016

    вкусна и ароматна торта

    много ти благодаря за споделената рецепта много вкусни блатове и аромата на канела е невероятен.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Ноември 2016

    RE:вкусна и ароматна торта

    Благодаря Дани. Много се радвам, че ти хареса.

  • Гост
    Елена Сряда, 02 Ноември 2016

    Благодаря ти, Йоли, за отговора.

  • Гост
    Елена Сряда, 02 Ноември 2016

    Ще пиша когато направя тортата как съм се справила:). Разбирам, че повече няма да те виждаме от екрана. Съжалявам, за мен беше голямо удоволствие и винаги с възхищение гледах предаването ти. Желая ти здраве и късмет.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Ноември 2016

    Да, Ели, само тук ще си комуникираме. Но мисля, че така е по-добре. Не е за мен тази работа. Опитах, предизвикателство беше за един непрофесионалист, беше много приятно, но музиката надделя 100%. Това е. Благодаря ти, Ели. Винаги са много мила!

  • Гост
    Мони Петък, 11 Ноември 2016

    Поредното красиво и несъмнено вкусно предложение! Няма как - ще се прави пак торта в къщи, не мога да устоя! :D Само се чудя, при приготвяне на крема, каква трябва да е температурата на соса/дулсе се лече- то и сметаната? И смесването им с шоколада на котлона ли става?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Ноември 2016

    Благодаря Мони. Ще се радвам, ако ви хареса тортата.

    Не се притеснямай, всичко е съвсем обикновено. Аз затова и не съм написала никакви допълнителни и излишни стъпки. Шоколадът ти е вече стопен и е топъл. Дали ще е още във водата или извън нея, все ще е топъл. Водната баня наистина само го затопля, той никога не става горещ. Наливаш си карамела и сметаната и това е. Няма нужда те да са също затоплени, както са си студени е добре. Надявам се наистина да ти хареса тортата. Благодаря ти.

  • Гост
    Катя Понеделник, 14 Ноември 2016

    Здравей,Йоли!Какво съвпадение!Току що направих от същото тесто ябълкови талери с лъжица за сладолед.Сега отгоре ще сложа твоят крем за глазура.Голяма вдъхновителка си ти !Поздрави!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus